NOVELLIT 2016

JOHDANTO


Tein novelleja.


AIHE KIRJAILIJA

 

Mikä se kirjailija on. Se on hyvä. Kirjailija on sellainen, joka pohtii tarinoita. Eipäs pohdi. Kirjailijalla on juoni. Hän muokkaa sen tarinaksi. Kirjailija kirjoittaa joka päivä tietokoneella. Kirjailija on hiljainen ihminen, joka miettii. Yleensä kirjailijat ovat hiljaisia ihmisiä, jotka miettivät. Kirjailijalla on suunnitelma, jota kirjailija muokkaa. Suunnitelma ei ole valmis, mutta valmiiksi tulee.

Kustantamon sivuilla lukee, että he haluavat suunnitelmia jotka ovat hyviä. Kirjailija lähettää hyvän suunnitelman kustantamoon. Kustantaja lukee suunnitelman, se on hyvä. Kustantamo vastaa kirjailijalle, hyväksytäänkö kirja julkaisuun. Sen pituinen se.


OMASTA PÄÄSTÄ

 

Minä kerron nyt omasta päästäni, se toimii hyvin. Paremmin kuin koskaan. Se on hyvä ja sillä selvä. Oma pää on hyvä. Minun pääni on monimutkainen laitos, siellä on piuhoja. Välillä ne piuhat ei yhdisty mihinkään tai yhdistyy ne johonkin laitokseen tai muuhun sellaiseen. En tiedä minne pääni yhdistyy, jonnekin ne yhdistyy. Minun päähäni tulee piuhoja myöten asioita, se on hyvä. Joskus se ei ole hyvä mutta on kuitenkin. Päästä tulee piuhoja, ei siellä mitään piuhoja ole. Se on hyvä.

Seuraava luku.

Päässäni on olentoja, se ei ole hyvä. Jotka keskustelevat keskenään ja neuvovat minua, senkin pää vaikka sanon, että pitää olla hiljaa. Ajattelen asioita, joita ei ole. Välillä en ajattele, koska ei ole mitään ajateltavaa sitten olen hiljaa. Ajatukset ovat tylsiä ja niin edelleen, jos niillä ei tee mitään. Joskus ajattelen jotain oikein järkevää ja se on hyvä, joskus pääni ajattelee itsekseen ja se on hyvä.

Päässä on tyhjää vaikka se on aina täynnä, se on hyvä. Jonkun mielestä pääni on hullu, mutta se ei ole. Siellä ei ole hulluja juttuja vaan pelkästään hyviä. Päähän tulee kaikenlaista. Se on hyvä. Kaikenlaisella ei tee mitään, jos joku ei selitä niitä, koska päästä tulee hyvä. Joku selittää koko ajan vaikkei selittäjä tiedä mitä selittää, sitten minä ajattelen itse, sekin on hyvä. Minun mielestäni kaikki ei ole päästä kiinni, vaikka siellä on tyhjää. On jostakin muusta kiinni, mutta en tiedä mistä, se ei ole  hyvä. Jos vaikka on toinen pää josta pitää kiinni tai ei. Menisinkö ostoksille.

Seuraava luku.

Ostaisin napin, minkä napin? Sellaisen napin josta voi vääntää pään välillä pois päältä, se on hyvä. Nappia painamalla saa tilauksesta asioita mitä päättää. Sitten voisi päättää, että milloin sitä nappia haluaisi painaa ja sillä selvä.


MAALAUKSEN ALOITTAMINEN

 

Haluatko aloittaa maalaamisen. Se on helppoa, hanki pensseli. Osta värejä kaupasta. Päävärit ovat hyvät niistä saa vaikka mitä sekoittamalla. Hanki paperia.

Mieti luovasti. Mitä haluat maalata. Maalaa sitä mitä haluat maalata. Vaikkapa maapallo aluksi. Se on hyvä aloitus ensimmäiseen työhön. Sekoita värejä. Mitä värejä haluat? Mieti värejä. Sitten sekoita.

Levitä paperi lattialle. Suojaa alusta vaikkapa sanomalehdillä. Ilkka on hyvä.

Etkö keksi aihetta. Mene internettiin ja katso palstoja. Kaikenlaiset palstat antavat hyviä ideoita. Älä kopioi, keksi itse. Omasta päästä.

Älä mene kurssille. Kurssit ovat huonot, keksit vain omasta päästä kaikenlaista niin hyvä tulee. Hanki vesiastia myös. Ja vesivärit.

Aloita maalaus. Keskeltä paperia.

Milloin on hyvä lopettaa? Sitä ei kukaan tiedä. Lopeta sitten kun hyvältä tuntuu ja aseta valmis työ näytteille, vaikka seinälle. Omalle seinälle.

Hanki katsojia. Mene naapuriin ja kutsu kahville. Esittele työtäsi. Sano että maalasit maalauksen. Älä myy, kukaan ei osta. Kehu kovasti.

Sitten tee toinen.

Sitten soitat lähimpään taideyhdistykseen ja kauppaat tuotantoasi. Lehtijutut voivat auttaa, ota yhteys lehteen. Kehu tuotantoa ja esittele, se auttaa. Ota juttu mukaasi taideyhdistyksen toimistoon ja esitä pätevää sillä pääsee pitkälle, saat näyttelypaikkoja teoksille ja sinusta tulee hyvä. Tee monta työtä.

Älä lannistu vaikka kukaan ei usko. Markkinoi lisää. Hanki kiilapuita ja maalauspohjia ja laajenna tuotantoasi, se auttaa. Sitten vaan maalailet kaikenlaista. Ja kutsut naapureita kylään.

Jos tuntuu että maalaus ei ole alaasi, kannattaa vaihtaa kuvanveistoon. Osta savea. Se on helppoa, ei muuta kuin muovailet vaan ja sitten poltat. Erikoisuunin tarvitsee, mutta sen voi vuokrata. Älä välitä näyttelyistä. Niitä ei saa. Mistään.

Muovaile patsaita. Erilaisia. Ja sitten laajenna tuotantoa. Myy ja aseta esille. Tee esittelykansio. Esittele.

Kannattaa tehdä esitteitä. Ota yhteys mainostoimistoon. Maksaa paljon. Tee itse. Opettele ohjelma. Painata ja jaa joka paikkaan monta esitettä.

Hanki pakettiauto tai peräkärry, katettu. Tai soita kuljetusfirmoihin. Kuljettele tavaroitasi ees taas. Jos rahapula iskee, hae apurahaa. Sitä saa ja jos ei saa. Vaihda ammattia. Lehtityö on hyvä. Soita lehteen.

Ymmärtääkö kukaan mitä teet? Ei se haittaa. Aloita alusta, et vielä osaa. Harjoittele. Osta lisää pensseleitä ja tee. Kaikenlaista. Hyvä tulee. Kevät tulee.

Voit mennä lenkille nyt. Ja sitten voi tehdä jotakin muuta. Mitähän se olisi? Mene ideatoimistoon. Missä se on? Omassa päässä se on. Kysy toimistosta ohjeita. Mistä toimistosta. Mistä vaan. Kaikenlaisia toimistoja on. Kysy joltakin, aina joku vastaa.

Pakastimeni hajosi nyt.

Ja sitten kun on varasto pullollaan töitä niin voit lopettaa. Myy koko tuotantosi ale hintaan. Osta mainospaikka vaikka jostakin. Tai vie roskakoriin. Sitten tee jotakin muuta.

Mene sosiaalitoimistoon. Siellä tarvitaan pätevää työvoimaa. Ja älyä. Vie niille rulla paperia ja sano että maalatkaa jotakin. Ehkä ne siellä osaa.


KUINKA LEIKATAAN NURMIKKO

 

Jos nurmikko on pitkä, se täytyy leikata. Jos nurmikko on päässyt pitkäksi, se ei ole hyvä koska siellä pesii ötököitä. Pitkä nurmikko on ruma. Jos nurmikkoa ei leikata, sinne voi kasvaa sieniä. Sienet eivät ole hyviä nurmikon kannalta. Nurmikko ei elä kunnolla. Nurmikolle voi myös tulla sammalta. Sammal ei kestä tallomista. Nurmikko kestää paremmin. Miten nurmikko voi. Jos nurmikko on pitkä, täytyy hakea ruohonleikkuri. Nurmikkoa on vaikea leikata muulla tavoin. Ruohonleikkuri on yleensä varastossa.

Kannattaa ensin tarkistaa, että ruohonleikkurissa on bensaa, siis jotain polttoainetta, että ruohonleikkuri toimii. Mikä ruohonleikkuri. Ruohonleikkuri voi olla myös käsikäyttöinen, sellainen missä ei ole polttoainetta. Sitä vain pukataan niin ruohonleikkurin terät pyörivät ja leikkaavat nurmikon. Missä se on. Ruohonleikkuri haetaan varastosta. Jos polttoainetta on riittävästi, ruohonleikkurissa on yleensä nappi jota kannattaa painaa, että polttoaine pääsee ruohonleikkurin moottoriin. Se lähtee paremmin käyntiin. Käyntiin. Siinä ruohonleikkurissa on myös vipu, jota väännetään, että ruohonleikkuri käy tasaisesti. Ja kovaa. Ruohonleikkurissa on naru, jonka päässä on vipu. Siitä vedetään. Vedä lujaa. Vipu saattaa olla jumissa ja voi joutua vetämään useamman kerran. Pyydä naapurilta apua.

Kun ruohonleikkurin saa käyntiin, niin leikkaus aloitetaan jostain nurmikon laidalta. Laita on hyvä aloituspaikka. Leikkuria pukataan tasaisesti.

Kaikki nurmikko leikataan huolellisesti ja sen jälkeen sammutetaan moottori. Yleensä käy niin että kun moottori on sammutettu, saattaakin huomata että joku osa jäikin leikkaamatta, sitten aloitetaan alusta.

Leikkurissa on vipu, josta vedetään uudestaan että saadaan moottori käyntiin. Moottori on hyvä, siitä saa käyntiin. Jos moottori ei lähde käyntiin, siinä voi olla vika. Joskus moottori voi ruveta savuttamaan. Odota hetki niin se lähtee käyntiin. Sitten kannattaa leikata sellaiset paikat uudestaan johon on jäänyt pitkiä ruohotuppoja. Sitten tulee käänne, joutuu vaihtamaan paikkaa ja leikkaamaan ne paikat mitkä ovat unohtuneet. Sen pituinen se.

Ruohonleikkuri sammutetaan ja sen pohja täytyy puhdistaa ennen varastoon viemistä. Ota tikku tai keppi jolla puhdistat pohjan. Puhdista pohja, ennen varastoon viemistä. Pohjassa on heinää joka täytyy poistaa, muuten varaston lattia menee likaiseksi. Jos on yhteinen varasto, naapurit eivät tykkää jos varasto on sotkuinen. Sillä selvä. Ruohonleikkuri on myös ruman näköinen jos se jää likaiseksi. Puhdista leikkuri. Ja vie se varastoon.

Nurmikkoa voi ihastella leikkaamisen jälkeen. Se on hyvä, kun nurmikko on lyhyt. Eikä pitkä. Siihen ei pesi olioita eikä sammalta. Jos ei tykkää leikata nurmikkoa, sitten kannattaa suunnitella sellainen piha missä sitä ei ole. Voi tehdä vaikka kukkapenkkejä ja istutella kasveja. Pihan voi myös laatoittaa, mutta se on ruma. Kasvit on parempia. Niitä kannattaa laittaa monta, että pihasta saa näyttävän ja viihtyisän näköisen. Se on niin. Nurmikko on kestävä ja kaunis valinta, koska se on vihreä ja luonnonmukaisen ja siistin näköinen. Naapurit tykkäävät kun piha on siisti.


NOVELLI AIHEESTA KUINKA RAKENNETAAN VEISTOS

 

Yleensä veistokseen tarvitaan paljon rautalankaa. Varaa rautalankaa, kun aloitat. Työkalut ovat myös oleelliset, koska veistoksen valmistamiseen tarvitaan työkaluja. Veistos rakennetaan työkaluilla ja rautalangalla. Tarvitaan myös jotain materiaalia rautalangan päälle, että veistoksesta saadaan veistoksen näköinen. Osta materiaalia. Kipsi on hyvä materiaali, mutta kannattaa tarkistaa kipsiä hankkiessa, ettei se ole vanhaa. Vanha kipsi ei käy.

Veistosta suunnitellessa on hyvä olla idea. Idea on hyvä. Jos ei ole koskaan tehnyt veistosta, idean valinta voi olla hankalaa. Kannattaa kysyä ohjetta. Eläimet ovat hyviä aiheita yleensä ja niistä on hyvä aloittaa.

Eläimet ovat perseestä. Joku hyvä alusta on syytä varata myös. Styrox on hyvä samoin kuin lauta. Lauta on hyvä. Pihdit ovat tärkein työkalu, koska sillä saa katkaistua rautalankaa.

Pihdit on syytä ostaa rautakaupasta. Samasta rautakaupasta saa myös kipsiä.

Sitten rakennetaan veistos. Muotoile rautalankaa, että saat siitä eläimen näköisen. Hyvä idea. Sekoita kipsi. Se sekoitetaan veteen. Vesi on syytä olla lämmintä tai kipsi ei jähmety. Ei jähmety ei. Kiinnitä rautalanka.

Seuraava luku.

Suojasitko joka paikan ennen kuin aloitit? Muistitko suojata? Suojaamiseen voi käyttää, vaikka muovia tai sanomalehtiä. Sanomalehdet ovat hyviä suojaamiseen.

Muotoile kipsistä rautalangan päälle haluamasi muoto. Muoto ei saa olla pyöreä vaan oikean muotoinen. Sitä on syytä veistää puukolla halutun muotoiseksi. Väriä voi myös käyttää, kun sekoittaa kipsiä, vaikka en ole itse käyttänyt niin olen kuullut, että näin voi tehdä.

Kannattaa kysyä ohjetta. Väriä voi käyttää myös sitten kun veistos on valmis. Voi maalata pensselillä kipsin pintaan. Kipsi imee väriä. Imee väriä.

Seuraava luku.

Kipsi kovettuu nopeasti. On syytä olla nopea. Ei liian nopea.

Kuinka kipsiveistos tehdään. Kipsiä valutetaan rautalangan pintaan käsin. Voi käyttää myös kangaspaloja apuna. Kangaspaloista voi repiä paloja jotka kastetaan kipsiin. Se on hyvä. Kun kipsi on kovettunut rautalangan pintaan, sitä voi raaputtaa puukolla. Halutun muotoiseksi.

Kipsiä voi tehdä myöhemmin lisää. Ei kannata tehdä kerralla kovin isoa määrää, ettei kipsi kovetu rasiaan. Siitä tulee hyvä. Osta iso säkki mallikipsiä. En ole varma oliko mallikipsiä, mutta kysy ohjetta.

Veistoksen voi tehdä myös betonista valamalla tai pronssista. Pronssi on kallista. Betoni on halvempaa. Katso betonin sekoitusohje säkin kyljestä.

Seuraava luku.

Kun veistos on valmis, sen voi laittaa koristeeksi tai näyttelyyn. Näyttely on hyvä. Kannattaa tehdä useampi veistos ennen kuin vie näyttelyyn. Näyttelyn järjestäminen maksaa ja ei ole uskottavaa, jos on vain vähän veistoksia. Täytyy tehdä monta. Että on uskottava.


NOVELLI JONKA NIMI ON KESÄ

 

On neljä vuorokautta: kesä, syksy, talvi ja kevät. Kevät on kiva. Mutta kesä on kivempi. Kesällä on lämmin. Syksyllä on kylmä, mutta ei niin kylmä kuin talvella. Suomessa talvet ovat aika leutoja. Kevät on kiva.

Keväällä linnut saapuvat. Keväällä linnut tekevät pesiä. Ja munivat munia pesiin. Kärpäset tulevat. Linnuille on ruokaa, kun on kärpäsiä.

Kesällä on hyttysiä. Hyttyset inisevät. Niitä on paljon. Lapissa niitä on vielä enemmän.

Talvella on lunta. Silloin voi hiihtää. Ei voi hiihtää. Jos lunta ei ole. Talvella on pakkasta. Muutamana talvena on ollut aika leutoa.

Syksyllä on kylmä. Mutta ei niin kylmä kuin talvella. Syksyllä sataa vettä. Lehdet tippuvat puista ja saa haravoida. Minä en pidä siitä. Minulla ei ole haravaa.

Tein virheen, puhun tietenkin vuodenajoista enkä vuorokausista. Vuorokaudessa on tietenkin 24 tuntia. Jatka siitä. Ja puolet vuorokaudesta on päivää ja puolet yötä.

Yöllä on pimeää. Päivällä on valoisaa. Yleensä. Talvella yöllä on pimeää, mutta kesällä suomessa on yöllä valoisaa.

Yöllä on pimeää. Talvella yöllä on pimeää ja silloin laitetaan kaihtimet kiinni, kun mennään nukkumaan. Mennään nukkumaan. Silloin laitetaan kaihtimet kiinni.

Kelloja siirretään vuodenaikojen mukaan. Kelloja siirrellään. Vuodenaikojen mukaan ja se on mukavaa. En koskaan muista milloin kelloja pitäisi siirtää koska luen harvoin lehtiä. Lehdissä yleensä kerrotaan, milloin kelloja täytyy siirtää. Lehti on hyvä.

Siirretäänkö kelloja kalenterin mukaan, lukeeko kalenterissa, milloin kelloja pitää siirtää.

Kalenterissa lukee kaikenlaista. Kalenteri on tehty koko vuodelle ja siinä on kaikki vuodenajat. Tästä piti tulla kesästä kertova tarina.

Kesällä voi käydä järvessä uimassa ja voi poimia marjoja. Mitä marjoja? Mansikoita. Mansikat ovat hyviä. Ne ovat kylläkin aika kalliita. Niitä saa torilta.

Seuraava luku.

Syksyllä poimitaan mustikoita. Ja puolukoita. Ne eivät maksa mitään. Niitä saa metsästä. Minä poimin harvoin marjoja.

Talvella on kylmä. Talvella ei voi poimia marjoja siksi kesä on kivempi.

Talvella on lunta, silloin voi hiihtää. Jos on lunta. Onneksi talvi joskus loppuu ja sitten tulee taas kesä.

Kesällä on lämmintä. Joskus kesällä on suorastaan kuuma. En pidä kuumasta vaan menen varjoon. Naama saattaa palaa, jos ei laita aurinkorasvaa. Aurinkorasvaa kannattaa laittaa useamman kerran päivässä, ainakin minun kannattaa laittaa.

Syksyllä voi poimia puolukoita. Ja hilloja. Mitä ne hillat ovat? Ne ovat marjoja, niitä voi kutsua myös lakoiksi. Niitä saa lapista. Ja suolta.

Seuraava luku.

Kesällä on kiva olla avojaloin. Jalat palavat. Ei tarvitse käyttää sukkia. Joo ei niin tarvitse käyttää. Sen pituinen se.


KESÄ

 

Kesä tulee kohta niin tulee kohta. Pienet pikinit voi laittaa yllensä ulkomailla ja Suomessakin rannalla. Mutta vasta keskikesällä kun on lämmin sää että tarkenee. Yleensä menee tuonne heinäkuun puolelle kesä. Kesäkuussakin saattaa olla lämmintä jos luoja suo. Linnut muuttavat Suomeen taas kesällä pihapuuhun laulamaan. Kesä tulee.

Valoisaakin tulee kun kesä tulee ei tarvitse heijastintakaan. Aurinko paistaa ja kesä tulee. Kannattaa laittaa aurinkorasvaa eipäs kun laittaa rasvaa. Ettei pala palatko? Kesällä ihmisillä yleensä loma paitsi minulla ei ole lomaa koskaan. Kesällä on kärpäsiä mutta se ei haittaa vaikka on kärpäsiä. Linnuilla on ruokaa kärpäsistä ja itikoista. Itikoitakin on kesällä vaikka kuinka paljon. Kannattaa hommata hyttysmyrkkyä sillä itikoita on.

Kesällä järvet sulavat jäästä. Voi mennä uimaankin järveen kun sulaa jäästä. Rannoilla on paljon porukkaa kesällä kun järvet sulavat jäästä. Voi käyttää sandaaleja eikä huopatossuja niin kuin talvella kun on kylmä.

Minulla oli kesällä auto, mutta se meni rikki. Paitsi että autoa ei ollut, oli mopo sekin meni rikki. Mopolla pääsee kaupunkiin ja kauppaan jos kauppa on auki kesällä. Kypärä on päässä kun mopolla ajaa kaikilla muilla paitsi minulla, koska mopoa ei ole. Ja kauppa on kiinni.

Ei pääse hiihtäänkään kesällä kun on lämmin eikä ole lunta, voi ei ole lunta kesällä. Mutta onneksi tulee talvi ja hiihtää voi talvella. Kesällä ihmiset grillaavat kaiken aikaa. Koska talvella ei voi grillata se on tyhmää grillata talvella kun on kylmä. Grilliin voi varata makkaroita vaikka ei makkaroita tarvita. Kesällä voi ajaa polkupyörällä jos mopoa ei ole se on turvallista. Ihmiset ovat kesällä iloisia toisin kuin talvella eivät ole iloisia.

Kesälläkin sataa vettä paitsi että ei sada kesällä muuta kuin vettä. Ja aurinkokin paistaa täydeltä terältä ainakin joskus. Kukat kasvavat kesällä mutta talvella ei pihalla. Niitä voi istuttaa kesäksi paitsi että minulla ei ole. Ostan niitä. Pensasaitaa voi leikata ja nurmikkoa hoitaa kesällä mutta ei talvella. Joulupukki ei tule kesällä paitsi meille tulee aina.

On vähän tylsä aihe tämä kesä mutta hyvä tulee.

Kesällä on paljon tapahtumia seinäjoella paitsi etten mene tapahtumiin kesällä. Tapahtumia on paljon kesällä enkä mene tapahtumiin kesällä. Siellä on paljon ihmisiä siellä tapahtumissa kesällä. Festivaalejakin on joka puolella pullollaan enkä mene. Paitsi kesällä menen. Seinäjoki kehittyy kesällä festivaaleilla joihin tulee porukkaa. Enkä mene paitsi. Vappukin on kesällä. Eikun se oli juhannus ja silloin poltetaan kokkoa. Juhannus on keskikesä eipäs kuin kesä tulee oletko valmis?

Kesä oi kesä oi kesä tästä tulee hyvä juttu nyt. Kevät on kyllä parempi kuin keskikesä joka tulee, oletko valmis? Kesällä hymyillään ja ollaan iloisia paitsi että on kärpäsiä. Hanki kärpäslätkä.


NOVELLI AIHEESTA SALAISET PAPERIT

 

Minulla on salaisia papereita. Vein ne lehteen. Lehti vastasi, että ei ole aikaa tutustua ja just nyt töissäkin on kiireitä.

Töissä on kiireitä ja kiireitä tulee ja menee. Meillä on töissä väkeä joka omistautunut työllensä. Me tutkimme papereita.

Kopioita.

Minä kopioin papereita, niitä oli paljon. Sitten tein niistä erilaisia kasoja ja laitoin ympärille kuminauhan. Ostin erivärisiä kuminauhoja. Ne olivat liian pieniä.

Kuminauhat eivät ole oleellisia paperit ovat. Mitä niissä luki.

Salaisissa papereissa luki salaisia asioita. Melkein kaikissa papereissa luki, että luottamuksellisia. Ja minä kopioin niitä ja tein niistä nippuja.

Salaisissa papereissa kerrottiin kieroilevista ihmisistä ja heitä oli papereissa paljon.

Salaiset paperit olivat potaskaa. Ne eivät kertoneet mistään muusta kuin kieroilevista ihmisistä ja niitä oli paljon.

Oli kieroileva tuomari, kieroileva asianajaja ja hänen asiakkaansa. Kieroileva lastensuojelu ja poliisi. Minä olin kerännyt heistä pinon paperia.

Seuraava luku.

Olipa kerran ilta. Ja sitten tuli aamu. Välissä oli yö.

Yöllä tapahtui kummia, paperit olivat kadonneet. Minä etsin papereita kissojen ja koirien kanssa. Kuvaannollisesti.

Keitin teetä. Ja ihmettelin mihin paperit olivat kadonneet, ihan äskettäin ne olivat tuossa pöydälläni näteissä pinoissa. Söin leipää teeni kanssa.

Kissat ja koirat katosivat ja paperit löytyivät. Ne olivat pöydän alla.

Minä olin suutuspäissäni nakannut ne sinne ja siellä ne nyt lojuivat. Olin ihmeissäni, vielä eilen ne olivat kateissa, ei kun yöllä.

Keräsin paperit ja aloitin alusta. Kopioin lisää papereita ja huomasin kummia.

Kummia huomasin, papereissa oli kummia. Niissä oli virheitä. Paljon.

Salaisista papereista tuli tärkeitä. Minulle tuli niistä tärkeitä. Vein ne tallelokeroon pankkiin. Pankinjohtaja avasi lokeroni ja sieltä ilmestyi käärme. Käärme söi omenan.

Olin tallettanut lokerooni lapseni leikkikäärmeen ja nyt se putkahti sieltä, kun avasin lokeron.

Seuraava luku.

Käräjäoikeussalissa oli hiljaista. Siellä oli hiljainen tuomari, joka söi omenaa. Mietin, että olisiko hänelläkin käärme. Jospa hänelläkin on lapsi, jolla on oma leikkikäärme tai sitten tuomari on käärme.

Tuomari oli käärmeissään salaisista papereista. Niitä oli vuotanut lehdille. Missä vika, tuomari ihmetteli. Minä istuin hiljaisena ja seurasin tuomarin touhuja.

Asianajaja selasi papereitaan. Asiakas istui hiljaa, hänen silmistään vuoti vettä. Minulla oli edessäni vesilasi. Hörpin välillä vettä.

Vesilasi kaatui ja paperini kastui. Minä keräsin kuminauhani ja poistuin paikalta. Paperit jäivät pöydälle.

Papereissa ei ollut mitään, kaikki oli pyyhkiytynyt pois. Jäljelle jäi vain mustetta ja sekin oli mustaa.

Lehdestä ei kuulunut mitään.

Lehti panikoi. Ja minä järjestin paperini uusiin pinoihin. Poliisi tuli asialle. Hänellä oli mustetta poliisiautossaan ja hänen autonsa vilkku oli rikki.

Poliisi ei tiennyt mitä olisi tehnyt. Koska hekin kieroilivat, niin tuomari suuttui ja kutsui poliisin paikalle. Kaikkia hävetti. Loppu.

Seuraava luku.

Sitten minä muutin Poriin. Pori sijaitsi Turun alapuolella ja siellä paistoi aurinko.

Sukkani kastui. Paperit löytyivät uimapatjan alta. Olin pumppaamassa uimapatjaan ilmaa, oli kaunis aurinkoinen keli.

Koira juoksi paikalle. Koiralla oli panta ja siinä luki Hessu.

Hessusta tuli minun kaveri. Hessu oli kiva kaveri, se heilutti häntää ja juoksi ympyrää. Se ei osannut lopettaa ympyrän juoksemista ennen kuin minä sitä kovaa komensin. Sitten se lopetti.

Hessu otti paperit. Ja minä otin uimapatjan ja sitten me menimme yhdessä lenkille.

Tuomari soitti minulle märkien papereiden takia. Minun olisi pitänyt palata takaisin käräjäsaliin.

Käräjäsalissa oli hiljaista.

Minä sanoin tuomarille, etten tule, koska nyt minulla on Hessu. Hessu oli karvainen koira. Ostin Hessulle luun. Hessu imeskeli luuta. Luu oli hyvää. Porissa paistoi aurinko. Tuomari suuttui minulle.

Menin takaisin Hessun kera. Minua hävetti.

Hessusta oli minulle apua, se oli löytänyt paperit. Vaikka ne olivat märkiä. Esittelin paperit tuomarille ja tuomari ilahtui. Poliisi oli väärässä.

Lastensuojelu.

Lastensuojelussa oli hölmö pomo. Pomo ei osannut kirjoittaa. Kirjoituksesta tuli hölmöä. Sitä ei osannut lukea kukaan muu kuin Hessu. Hessusta tuli minun asianajaja. Hessu istui pöydän päähän papereiden kanssa. Se tuijotti tuomarin omenaa ja käärmettä, vai oliko hänellä käärmettä en enää muista.

Lastensuojelu ilahtui. Siellä oli mustetta. Sitä oli paljon. Poliisi tuli paikalle autonsa kanssa. Vilkku oli rikki.

Minä olin ihmetellyt miksi poliisin vilkku välkkyi. Välillä se sammui, mutta nyt ymmärsin, että se oli rikki.

Seuraava luku.

Porissa satoi vettä. Uimapatjani oli mennyt rikki ja nyt se vain lojui. Poliisi tuli paikalle.

Hessu ei juossut enää ympyrää, se oli rauhoittunut. Luu oli kadonnut.

Luusta tuli uusi ongelma, miksi sitä ei oltu merkitty papereihin, vaikka olisi pitänyt. Luu oli kirjoitettu väärin.

Hessun asianajaja pesti loppui, koska sehän oli vain koira. Se oli tässä tarinassa pelkkä huono vitsi ja nyt palataan alkuun.

Lehden päätoimittaja otti minuun yhteyttä, mutta hänellä oli mennyt luu kurkkuun.

Päätoimittaja vilkuili epäilevästi ympärilleen ja hänen silmistään vuoti vettä.

Minä vein hänelle toimitukseen nenäliinan. Sanoin, että pyyhi silmäsi tähän. Ei päätoimittaja ole uskottava, jos silmistä vuotaa vettä.

Päätoimittaja niisti nenän. Koska hänet oli opetettu sellaiseen. Nenäliinaan niistellään vain neniä.

Päätoimittaja tutki papereita ja totesi, että ne ovat kunnossa. Minä sanoin, että päätoimittaja ei osaa lukea. Päätoimittajan täytyy ostaa suurennuslasi. Teksti oli pientä ja päätoimittajan näössä oli vikaa. Samoin kuin nenässä.

Seuraava luku.

Seuraavana päivänä satoi taas vettä. Vein uudet paperit lehteen. Päätoimittaja oli ostanut suurennuslasin ja delegoinut töitään alaisilleen.

Alaiset eivät osanneet mitään, he vain sähläsivät kaikenaikaa. Minä suutuin, että minkälaisia alaisia teidän lehdellänne oikein on.

Päätoimittaja hermostui ja heitti nenäliinalla. Minä otin sen kiinni. Nenäliina oli märkä. Yhtä märkä kuin paperini käräjäsalissa. Hessu oli kuollut.

Minä ostin Hessulle hautapaikan ja varasin kukkia, mutta kukaan ei tullut. Minä itkin hiljaa haudalla ja päätoimittaja toi minulle nenäliinan, niin meistä tuli päätoimittajan kanssa kaverit.

Seuraava luku.

Seuraavana päivänä oli paljon surua. Hautajaissaattue itki. Auto oli musta. Sisällä oli Hessu.

Hessu haudattiin hiljaisuuden vallitessa.

Minulla meni pitkään, että selvisin Hessun kuolemasta. Mutta sitten muistin paperit ja poliisin. Asianajaja oli pudottanut kumilenkin.

Asiakas oli käärmeissään. Hänen asianajajansa oli töpännyt. Mustetta lojui joka puolella.

Ostin uuden nenäliinapaketin.

Se oli huolellisesti tehty. Luu oli kirjoitettu huolellisesti, nyt huomasin sen hyvin. Sillä oli merkitystä ja kerroin siitä päätoimittajalle. Päätoimittaja huokaisi. Alaiset kasasivat paperipinoja.

Nyt päästiin asiaan. Alku olikin pelkkää höntsää.

Alaiset eivät osanneet lukea papereita mutta koska päätoimittajasta oli tullut kaverini, hän lainasi niille suurennuslasia.

Alaiset lainasivat lasia ja hämmästyivät. Papereissa luki kaikenlaista. Ihmeellistä ja kummallista. Asianajaja oli töpeksinyt.

Lehti käynnistyi. Tuli aamu. Lehdessä luki tuoreimmat uutiset.

Uutisissa ei lukenut mitään. Minä mietin Hessua. Kunpa Hessu olisi nyt paikalla. No Hessusta ei nyt enää olisi apua, joten joutuisin selviytymään yksin. Soitin päätoimittajalle, mutta hän oli lähtenyt lomalle.

Päätoimittaja keskeytti lomansa. Hänen lomansa meni pilalle huonojen uutisten takia.

Lehti meni roskakoriin.

Seuraava luku.

Tuomari otti nokkiinsa. Hänen päivänsä oli mennyt pilalle huonojen uutisten takia. Käräjäoikeuteen tuli taas hiljaista. Toimistoapulaiset täyttivät vesilaseja seuraavaa oikeudenkäyntiä varten.

Asiakas säikähti.

Asianajaja säikähti. Hänenkin päivänsä oli mennyt pilalle. Ja sitten poliisi tuli paikalle. Poliisiauton vilkku oli korjattu ja he olivat kovin kiinnostuneita luusta.

Luussa ei ollut mitään vikaa. Sitä ei tarvinnut korjata, se oli ehjä.

Minä selitin, että papereissa oli virheitä mutta kukaan ei nähnyt niitä. Alaiset juoksentelivat ympyrää ja minä suutuin. Opastin heitä lukemaan papereita mutta kukaan ei ymmärtänyt. Minä ymmärsin.

Lehti meni painoon.

Seuraava luku.

Minä istuin keittiön pöydän ääressä. Ja lueskelin lehteä.

Lehdessä luki niitä näitä. Minä ihmettelin, että eikö alaiset osanneet kirjoittaa. Alaiset eivät osanneet kirjoittaa.

Päätoimittaja oli poistunut paikalta. Päätoimittaja jänisti. Päätoimittajan päässä oli vikaa. Minä ajattelin niin, kun söin teetä ja leipää.

Seuraava luku.

Käräjäsalissa oli hiljaista. Minä istuin hiljaa. Käsittely alkoi. Lastensuojelu oli paikalla. Kaikki olivat paikalla paitsi Hessu.

Itkin solkenaan. Joku toi minulle nenäliinan. Se oli päätoimittaja.

Meillä kaikilla oli kivaa. Loppu.


NOVELLI AIHEESTA LEHDISTÖ

 

Lehdistö oli nolo.

Nolosta lehdistöstä tuli nolo.

Nolon lehdistön nolosta tuli nolompi kuin lehdistö.

Tämän piti olla vihainen tarina, mutta tästä tuli runo.

Otetaan uusiksi.

Lehdistössä on nolo.

Nolo. Kolo. Mikä kolo?

Lehdistössä on kolo. Iso. Kolo.

Kolossa oli kala. Iso kala. Lehdistöllä meni siimat solmuun. Lehdistön virvelit olivat noloja ja niissäkin oli koloja. Lehdistön vieheet olivat hukassa.

Lehdistö osti vieheet halpakaupasta. Siellä oli karkkihylly. Ja karkkihyllyn vieressä olivat vieheet. Lehdistö osti vahingossa karkkia. Karkkia ihan pirusti, joka lehdistölle.

Karkkihylly kaatui ja lehdistö jäi sen alle. Vieheet putosivat ja kolot katosivat.

Sen pituinen se.

Seuraava luku.

Lehti osti karkkia. Lehden hampaistoon tuli reikä.

Reiässä oli kolo. Kolossa oli kala. Kala oli mätä. Lehdistö vain onki, vaikka kala oli mätä.

Lehdistö ei nähnyt, että kala oli mätä. Se vain onki ja onki. Meni ainakin vuosi. Ei, puoli vuotta ja lehdistö vain onki.

Lehdistössä oli töissä tyyppi, jonka pää oli mätä. Kala oli tuore.

Mätä tyyppi ei tajunnut tätä, se vain onki. Onki meni poikki. Kaikkien onget menivät poikki. Ongessa oli kolo. Kolossa oli kala. Kala sätki ja sätki, eikä päässyt irti.

Seuraava luku.

Lehdistö jakeli karkkia niin että kaikkien maha tuli kipeäksi. Sitten lehti oksenteli ympäriinsä niin, että sattui.

Seuraavana päivänä kaikki muuttui. Tuli hätä. Mitä nyt tehdään, kun kaikkien maha on kipeänä. Lehdistö päätti ostaa lisää karkkia. Lehdistössä oli karkkipäivä.

Lehdistö unohti, että karkit kuuluvat lapsille.

Lapset jäivät ilman. Lehdistö vain mussutti karkkia, vaikka maha oli kipeänä. Ja sitten se aloitti alusta.

Kaupasta loppuivat karkit.

Seuraava luku.

Seuraavana päivänä kaikki muuttui. Joku päätti pestä lattian. Se oli tahmainen niin että sukat olivat jääneet jumiin. Sukkia oli joka puolella ja niissä ihan pirusti koloja ja kaloja. Mätiä.

Mätä ei ollut hyvä, olisi pitänyt saada tuore. Tuore oli hukassa. Mätä ei saa tuoretta.

Tuore oli hukassa. Karkit loppuivat. Kukaan ei saanut enää karkkia ja kaikkia itketti. Mutta kukaan ei tajunnut sitä. Kukaan ei tajunnut, että kaikkia itketti.

Kaikkien suu meni jumiin. Jokaisen huulet olivat niin tahmaisia, että sattui. Huulista vuoti verta. Joku toi laastareita, mutta laastarit olivat vanhoja.

Koko päivän satoi vettä.

Koko päivän satoi kaatamalla vettä.

Sitä tuli ämpäri kaupalla ja kaupasta loppuivat ämpärit. Joku keksi, että käytetään kuppeja. Kupit olivat loppu. Kaikille tuli hätä. Mistä sitten juotaisiin kahvia, kun ei ole kuppeja.

Kahvi loppui.

Keitin meni jumiin. Lusikat olivat kadoksissa ja sokeri loppu. Lautaset olivat rikki ja koko tiskipöytä hujanhajan.

Joku siivosi. Mutta ei siitä mitään tullut. Lehdistö ei osannut siivota, koska siivoojan koulutus ei kuulunut lehdistölle. Lehdistö ei osannut siivota se vain siivosi, mutta ei siitä mitään tullut. Kaikki oli hujanhajan.

Seuraava luku.

Lehdistössä oli huone.

Huoneessa oli kone.

Koneessa oli osia. Koneessa ei ollut osia. Joku toi osia. Oven alta.

Oven alta tuotiin osia. Osat olivat vanhoja. Kone oli vanha. Se vain jauhoi ja jauhoi.

Joku osti uuden koneen. Halpakaupasta. Olisi pitänyt ostaa laatukone, mutta ostoksille laitettiin hölmö. Hölmöllä oli kaveri. Sillä oli juoni. Juoni oli huono.

Juonesta tuli huono, koska kaveri oli hölmö. Jos on hölmö, silloin juoni on huono. Ja pitkä.

Pitkästä juonesta tuli pätkä. Pätkä oli kyllä perkeleen pitkä. Pitkässä pätkässä oli vanhoja osia. Osat olivat kuluneet ja niitä korjailtiin.

Mihin se kala katosi?


NOVELLI AIHEESTA KUU-UKKO

 

Olipa kerran kuu-ukko. Kuu-ukko asui kuussa. Kuussa oli kylmä. Kuu-ukkoa paleli.

Kuu-ukolla oli muna. Muna oli jäässä. Kuu-ukolla oli munat jäässä. Jäässä.

Kuu-ukolla ei ollut munia. Kuu-ukolla oli muna ja se oli jäässä. Päässä.

Sen pituinen se. Ei tähän niin voi laittaa. Voi laittaa. Sen pituinen se on tylsä ja se on käytetty jo monessa tarinassa, sitä paitsi tämä on liian lyhyt novelliksi.

Seuraava luku.

Tuo seuraava luku on aivan hölmö. Mitä se tarkoittaa?

Seuraava luku on seuraava luku. Seuraavassa luvussa tapahtuu käänne. Käänteessä on juoni. Se on sellainen, että lukija yllättyy.

Mitä sitten kirjoitetaan?

Miten siellä kuussa menee. Siellä menee hyvin. Onko kuussa kylmä. Kylmä on kuussa. Pitäisikö muuttaa maahan. Maahan voisi muuttaa. Pitääkö olla raketti. Raketti pitää olla. Kuinka sieltä pääsee pois. Ei pääse. Sen pituinen se.

Seuraava luku.

Miten niille munille kävi? Ei mitenkään ne suli. Oliko niitä kuitenkin monta. Monta oli ja ne suli. Hyvä. Että suli. Mitä se tarkoittaa, että munat suli?

Me muutetaan maahan. Maassa on lämmin. Maassa on paljon munia. Munissa on kuoria. Tuleeko kuu-ukko myös? Kuu-ukko jää kuuhun. Miksi? Se on hämmentynyt. Mistähän tämä tarina kertoo.

Sen pituinen se.


KEVÄT

 

Kevät saa puu.

Linnuille pihapönttöjä kannattaa asentaa pönttöjä. Keväällä voi karsia mitä vaan karsia. Koska kasvit uusiutuvat keväällä näin olen kuullut. Keväällä haravoidaan lehdet pois. Vanhat lehdet lattioilta. Ja pihaltakin haravoidaan lehdet vanhat. Ötökät heräävät unista. Aurinko rupeaa paistamaan eikä tuu mitään tästä keväästä nyt.

Keväällä vähennetään vaatetta asteittain koska on kylmä. Voi tulla vielä takatalvi vaikka kevät on kyseessä. Lippalakki päähän asetetaan kaikille keväällä. Vaatteet vaihdetaan ja tuuletetaan keväällä. Muuttolinnut saapuvat etelästä kun on kevät. Ne asuivat talven muualla kun tulee kevät muuttavat. Pihapuuhun asetetaan pönttöjä kerroin jo siitä keväällä. Sitten niille linnuille tulee poikasia keväällä pihapuuhun. Oravakin vaihtaa väriä kun on kevät. Voi viedä lintulaudan varastoon keväällä kun tulee lintuja muita etelästä.

Lumi sulaa hitaasti keväällä sulaa hitaasti. Puroja on niin on puroja perkele. Vettä on joka oja täynnä vaikka on kevät ja sulaa hitaasti. Ruoho rupeaa kasvamaan keväällä hitaasti. Joka paikka vihertää kauniisti kun on kevät.

Kaikki heräävät kukoistukseen paitsi minä en herää keväällä kukoistukseen. Ostaisinko jotakin? Voisin ostaa kevättä kaupasta paitsi kauppa on kiinni. Sitten menen kioskille ostamaan kevättä perkele. Ei kioskilla myydä sellaista kevättä. Pikkuhiljaa lämpenee ilmasto. Ostan multapusseja kevääksi kaupasta ja sitten istutan kasveja paitsi että kerroin sen jo. Kevät on kiva.


TALVI


Minä olen monena vuonna pitänyt talvesta. On mukavaa kun Suomessa on neljä vuodenaikaa. Kesä, kevät, syksy ja sitten tämä talvi joka on juuri nyt parhaimmillaan menossa. Vaikka vain vettäkin täällä vaan satelee vaikka lunta pitäisi talvella tulla. Mistähän me saataisiin tänne Suomeen kunnon talvi tulevaisuudessa vielä. Koska ilmastokin lämpenee ja sitä myöten sitä vettä vain enenemässä määrin riittää. Tulevaisuudessakin.

Jotkin tutkijathan ovat sitä mieltä ettei se ilmaston lämpenemisestä ole kiinni että talvet ovat leutoja, mutta on myös tutkijoita jotka ovat sitä mieltä, että siitä se vesisade talvella johtuu. Että siis ilmasto lämpenee. Kohta ei enää pääse hiihtämään.

Minä en pidä hiihtämisestä ainakaan kovin paljoa koska lumi tarttuu suksen pohjaan tai sitten vain lipsuu. Mutta talviurheilulajit ovat kyllä hyviä, koska voidaan ajatella niinkin että mistä ne afrikkalaiset ihmiset jäävät paitsi kun eivät tiedä että hiihtääkin voisi. Meillä on monipuolinen ilmasto täällä Suomessa ja onhan se asenteestakin kiinni että kuinka siihen suhtautuu. Minä otan kaiken ilon irti tästä Suomen talvesta. Olen tehnyt jopa lumiukkoja.

Pimeäähän talvella on aika paljon. Mutta pimeä on kivaa. Voi käyttää heijastinta ettei jää auton alle. Liukkaus on vähän ikävää, koska varomaton kuski saattaa ajaa ojaan. Minä en ole sellainen, toivottavasti. Liukkailla keleillä voi myös kaatua, joten varovainen kannattaa olla. Hiekoitusautot ovat tärkeitä talvella. Suolausautoja voisi vähentää koska on niin ikävää kun sitä suolaa joutuu tuonne tienposkille saastuttamaan luontoa.

Kohta tämä talvi on ohi ja sitten tulee kevät ja muuttolinnut saapuvat ja sitten tulee kesä ja voidaan odotella seuraavaa talvea. Talvivaatteet voi kohta viedä varastoon. Talvellahan siis käytetään eri vaatteita kuin kesällä. Tämä on tietenkin vähän ikävää koska joutuu hankkimaan useamman vaatekerran erilaisten vuodenaikojen takia. Talvella puetaan lämpimästi ja kesällä taas vähemmän vaatetta koska on lämpimämpää. Osta vaatteita.

TALVI tulee eikun menee kohta. Sen siitä saa kun talvi on meillä täällä Suomessa. Sen siitä saa kun on liukasta. Ja vettä tulee niin kuin saavista kaataisi talvella tulee. Kylmä on ja hiukoo. Ei kun on liukasta talvi tulee taas oletko valmis. Leutoja talvia odotellessa vaikka kylmenee. Sen siitä saa kun joutuu renkaitakin autoihin vaihtamaan eikä mitään tuu tästä vaikka leutoa on. Sen siitä saa jos ajaa ojaan talvella. Muista pukeutua lämpimästi enkä pukeudu koska talvella on kylmä sen siitä saa. Hiihtääkin voi talvi tulee. Luistellakin voi sen siitä saa kun talvi tulee. Luistimet täytyy teroittaa kun talvi tulee. Lumitöitä saa tehdä ei kun tehdä saa töitä. TALVI TULEE.


IKKUNA

 

Tarinan nimi on ikkuna. Sen takana on pimeää. Siellä on pimeää. Kolmikulmainen jakkara. Sisällä. Poimin jotain, mutta en tiedä mitä sellaista se on. Haju. Maista makkaraa, joka on sen päällä ja siitä tulee ulos sinappia. Kirjoitellaan roskaa.

Taulu on seinällä ja sitä täytyisi suoristaa koska se on vinossa, siinä on haju. Haen nauloja ja suunnittelen joo. Vihanneksia täytyisi ostaa, ne ovat terveellisiä, auto ajoi päin seinää. Siitä se lähtee se taju. Lopetetaanko tähän vai jatketaanko vielä oikein pitkään. Pitkään. Huokausten huokaus kuuluu oven takaa ja sitä jatkuu aina onnelliseen loppuun asti. Kovaa menee. Lusikoin soppaa ja siitä tuli keittoa ja siellä oli itikka, puristelin sitä ja siitä tuli vaahtoa. Lusikoin soppaa.

Vesimittarin lukija kävi saunassa. Sillä oli mittari ja paperi. Se tuli autolla koska oli kova hätä. Mittari oli kunnossa, viisi kuutiota meni vettä. Putket ovat vanhat ne rämisevät, ei kun vesi on likaista, sitä tulee hanasta. Ja lämmintäkin on se vesi, vaikka pitäisi tulla kylmää. Oksat pois vei naapuri, mutta osan jätti pihaan, sitten tuli sade ja huuhtoi kaiken pois. Viemärissä oli roska, vein sen pois. Päivä valkeni ja sitten satoi vettä. Mikä se ämpäri on? 

Seuraava luku. 

Lueskelen viestejä taivaasta, siellä on mustia pilviä ja noita-akka. Kohta se putoaa. Sillä on appelsiini, minä kuorin sen. Kuorissa on säilöntäainetta sitä saa heittämällä appelsiinin roskiin, ei kun roskiin saa heittämällä. Hyvä tulee, kun ostaa appelsiinia.


TARINA NIMELTÄ AIKAINEN AAMU

 

Aamulla täytyy herätä. Aamu on raskas. Sängyssä ei saa lojua vaan heti pitää nousta ylös. Aamu on raskas. Raskas kuin kultajyvä. Kultajyvä on hyvä. Heitä se helvettiin.

Helvetti on huono. Huono helvetti on huono. Taivas on hyvä. Taivas on hyvä.

Mitä taivaassa on? Taivaassa on tähtiä. Kuolleet ihmiset istuvat enkeleinä pilvien päällä.

Mitä on pilvien päällä? Pilvien päällä on tyhjää ja valkoista. Sinistä taivasta on taustana. Mitä sitten tapahtuu? He puhaltavat pilliin. Mihin pilliin? Taivaan pilliin.

Mikä se pilli on? Se on niin kuin pajupilli. Siinä on ääniä.

Mitä ääniä siinä on? Korkeita ja matalia ääniä ja nuotteja. Mitä nuotteja? Kuinka soitetaan.

Soitetaanko jotain? Soitetaan säkkijärven polkka. Miksi polkka? Polkka on hyvä.

Pitääkö tanssia? Tanssi on hyvä. Tanssitaanko tanssia? Soitetaan ja tanssitaan.

Mitä tästä tulee? Tuleeko hyvä vai huono? Huono on hyvä. Voidaan soittaa muutakin kuin polkkaa. Mikä se olisi? Polkka on hyvä.

Miten niille pilville ja taivaalle kävi? Ne meni hukkaan.

Hukka on hyvä. Hukka on hyvä.

Hukkakin istuu siellä pilven päällä. Mitä sillä hukalla on? Hukalla on kaikki mikä on mennyt hukkaan.

Mikä on mennyt hukkaan? Kaikilla on kaikki hukassa ja hukalla on kaikki kasassa.

Missä kasassa? Hukalla on kasa mikä ei ole hukassa.

Nyt tapahtuu käänne. Luvassa on yllätys. Sinä et ole hukassa.


NOVELLI AIHEESTA AUTO

 

Auto meni. Auton pyörä oli rikki. Siinä oli reikä. Reiästä törrötti tikku. Tikussa oli pää.

Auto tuli takaisin, toinenkin pyörä oli rikki. Auto ei enää mennyt.

Kolmas auto tuli. Se ei ollut rikki. Pyörä oli ehjä. Siinä ei ollut tikkua.

Kaksi autoa ajeli.

Jokaisessa autossa oli hiljaista. Musiikki ei soinut. Levy oli rikki. Soitin ei toiminut ja kukaan ei puhunut mitään.

Sitten tuli rekka. Rekassa oli pää. Oli vinossa. Rekkamiehen pää oli vinossa.

Rekasta törrötti tikku. Tikku raapaisi. Rekkamies lauloi. Sheekiä.

Tie oli märkä. Sattui onnettomuus. Mies ei nähnyt mitään. Nainen hätääntyi. Hän oli ostanut uuden laukun.

Laukussa oli timantti. Timantti oli tärkeä. Siinä oli järkeä. Se oli tärkeä. Laukku oli tärkeä.

Rekka tuli. Minä kuuntelin, kun hän puhui siitä. Miten laukku oli tärkeä. Hänelle laukku oli erittäin tärkeä.

Auto meni lunastukseen eikä siitä enää tullut mitään. Mistä?

Seuraava luku.

Naista itketti. Nainen oli kauhuissaan, vaikka aikaa oli kulunut. Hän kertoi minulle siitä. Meitäkin itketti, juttu oli niin kauhea. Tie oli märkä ja mies ei nähnyt. Hän joutui sairaalaan.

Nainen kertoi samaa uudestaan. Hän hätääntyi. Auto ei ollut tärkeä. Mies oli tärkeä. Timantti oli tärkeä. Timantissa oli särö.

Sitten nainen siirsi pulpetteja ja päätti ruveta töihin. Töitä ei ollut. Mielessä kummitteli. Rekka ja auto.

Mitä se kolmas auto tarkoitti. Se tarkoitti hyvää. Kolmannessa autossa soi musiikki.

Seuraava luku.

Naisella oli ruma enkeli. Ruma. Enkeli. Niitä oli paljon. Naisella oli paljon rumia enkeleitä. Oliko enkelit rumia?

Timantissa oli särö.

Mitä se tarkoitti, että timantissa oli särö? Miehen silmät olivat rikki. Hän ei nähnyt mitään. Hänen sydämensä oli rikki. Huomenta. Ei ollut aamu.

Se oli ilta, kun tie oli märkä ja nainen joutui olemaan sairaalan hotellissa koko yön. Häntä pelotti. Hänellä oli laukku, mutta oliko muuta. En tiedä, koska hän kertoi vain laukustaan. Laukku oli hieno. Se oli nahkaa. Käsin tehty.

Enkelit tekivät lunta.

Seuraava luku.

Minä kehuin enkeleitä. Naisella oli niitä monta, mutta minä sanoin, että nyt täytyisi tehdä töitä.

Töitä tuli. Enkeli suli. Maa jäätyi ja tuli kylmä. Kylmä ei ole huono.

Mies menetti ajokorttinsa. En tiedä miten auton kävi. Mihin se rekka meni. Koska oli yö. Nainen kertoi, että mies ei ole kunnossa.

Enkelit lepäsivät.

Minä tiesin, että enkelit lepäsivät ja tekivät lunta. Lumi oli valkoista ja puhdasta. Vaikka timantissa oli särö. Niin se meni. Se tarina. Mitä sitten tapahtui, se onkin toinen juttu.


TARINA NIMELTÄ JOULUPUKKI

 

Olipa kerran joulupukki joka pukki. Joulupukki oli hölmö pukki. Sen pituinen se.

Joulupukilla on parta. Kukas se joulupukki on, onko niitä monta. Ne asuvat Korvatunturilla. Siellä on kylmä. Joulupukki tuo lahjoja lapsille. Minä en ole lapsi. Mitä joulupukki tuo minulle?

Joulupukki tuo sinulle joulun. Joulu on juhla. Jouluna on enkeleitä. Jouluna poltetaan kynttilöitä ja on hiljaista ja rauhallista.

Joulupukki tuo sinulle lahjoja. Lahja on sellainen, mistä ei tiedä mitä se on. Mitä se sisältää, lahjat ovat mukavia, niitä on mukava saada.

Lahjat sisältävät mukavia asioita. Joskus lahjoista paljastuu vain villasukkia. Pidän paljon villasukista.

Joulupukki on hölmö. Joulupukki laulattaa lapsia. Lapset eivät halua laulaa Joulupukille saadakseen lahjoja.

Joulupukilla on poro. Joulupukin poron nenä on punainen.

Joulupukki asuu Korvatunturilla. Siellä on kylmä. Joulupukilla on tonttuja.

Tontut tekevät töitä. Tontut tekevät lahjoihin sisältöjä.

Lahjan sisältö on kiva. Tontut käärivät lahjat pakettiin ja pakkaavat poron kyytiin.

Joulupukki tulee piipusta. Piippu on likainen. Joulupukin vaatteet likaantuvat. Joulupukilla on sauva.

Sauva on musta. Joulupukki on vanha, hän tarvitsee sauvan, se on musta.

Musta sauva on hyvä. Mustassa sauvassa on helistin. Se on kulkunen. Joulupukki heiluttaa sauvaa ja helistin kilisee joulun merkiksi.

Helistin ei ole hyvä. Lapset pelästyvät helistimen ääntä.

Lapsilla ei ole hyvä olla. Lapset saavat lahjoja. Ne eivät ole kivoja. Joulupukille piti laulaa.

Joulupukki laulattaa lapsia. Se ei ole hyvä.

Pitäisikö joulu perua? Joulu on hyvä.

Kirjoittaako joulupukki lehteen. Joulupukilla on oma lehti, Korvatunturin sanomat.

Korvatunturin sanomissa lukee kaikenlaista. Joskus joulupukki menee sekaisin sanomista ja pyytää apua tontuilta. Tontut kirjoittavat joulupukin puolesta sanomiin uutisia.

Uutiset ovat yleensä hyviä. Koska Joulu on hyvä, uutiset ovat hyviä.

Niissä kerrotaan lahjoista. Lapset saavat toivoa, mitä lahjaksi haluavat.

Kerro lahjoista. Parhaita lahjoja on sellaiset lahjat, mitä tontut ovat omin käsin tehneet. Joulupukin pajassa.

Tiedätkö Sinä mitä Sinä kirjoitat? Minä kirjoitan lapsuuden satua joulupukista, silloin kun kaikki on hyvin ja joulusta täytyy pitää.

Joulu on paska juhla. Joulussa kaikki on hyvää. Joulupukki pilaa joulun.

Joulu on paska juhla. Joulua ennen täytyy käydä kaupoissa ostelemassa tavaroita. Tontut ovat hutiloineet.

Joulu on kiva juhla. Jouluna on kivaa. Saa syödä piparia.

Sen pituinen se.


PAKINA SIITÄ MITEN TEHDÄÄN SEMINAARI

 

Aiheena: ajatusten luku.

 

Ohjelma:

- Mitä se on.

- Ajatusten luvun historiaa.

- Ajatusten luvun tulevaisuus.

Seminaari kaikille.

-Ajatusten luku nyt.

Alustus.

Perehtyneet professorit luennoivat. Anne Rossi on yks. Paavo Suomalainen on toinen.

Alkaa nyt.

 

Hyvää iltapäivää kaikille. Minä olen Anne Rossi ja minä olen Paavo Suomalainen.

Kerron siitä mitä on ajatusten luku. Se on ensimmäinen aihe. Oikein hyvä aihe.

Ajatus tulee, mistä se tulee. Joku ajattelee jotakin. Sitten se tulee. Täytyy ensin miettiä mitä ajattelee, sen jälkeen vasta kannattaa oikeasti ajatella. Koska joku voi kuulla ajatuksen. Paavo sanoo ettei voi. Joku aina kuulee jonkun ajatuksen. Siksi kannattaa miettiä mitä ajattelee. Paavo ei ajattele.

Ajatuksilla voi mennä. Minne? En keksinyt nyt tähän mitään muuta. Ajatelkaapas hyvät ihmiset nyt jotain. Ja sitten tehdään niin, että kukaan ei ajattele mitään. Ja sitten kaikki vain kuuntelee. Kuuluuko mitään. Jos kukaan ei ajattele mitä sitten kuuluu. Paavo sanoo, että ei kuulu.

Sitten jokainen voi sanoa, että mitä kuului. Ja mistä se tuli. No mistä se tuli? Sitten voidaan kokeilla uudestaan sama toisin päin. Miten päin? Kaikki vain kuuntelee ja sitten ajattelee jotakin näin päin. Miksi niin pitää tehdä? Se on testi.

Sitten kaikki kirjaa vihkoon ylös ajatuksensa ja mitä kuului. Tehdään niin. Nyt.

Teittekö jo. Mitä se on?

Ajatusten luvun historiaa:

Seminaari kaikille asiasta kiinnostuneille. Se alkaa nyt. Mitä se on se historia. Sitä ei ole, se vasta alkoi.

Ennen annettiin palkintoja, jos joku voisi todistaa sellaista, mutta sehän on hölynpölyä, koska sellaista ei ole eikä sitä voi todistaa. Vasta kuin nyt. Sirkuksessa oli ajatusten lukijoita, jotka höynäyttivät katsojia ja tekivät taikatemppuja. Ne olivat viihdyttäviä ja niistä sai rahaa. Entäs nyt. Oli erilaisia korttitemppuja ja mittarilaitteistoja, joilla mitattiin ajatusten lukua. Niin oli. Paavo ei usko niihin. Eikä usko Annekaan.

Sitten oli telepatia, josta sanottiin, että toinen ajattelee ja sitten toinen lukee ajatuksen. Mutta se ei toiminut. Sitä ei voitu todistaa. Ennen kuin nyt.

Joku jopa väitti, että eläimetkin ajattelevat. Se ei kuulu tähän.

Taikurit käyttivät paljon ajatusten lukua. Apunaan. Mutta se ei toiminut. Siksi keksittiin temput. Ja ne olivat viihdyttäviä. Ne olivat viihdettä, siksi se ei toiminut.

Ennen ei osattu ajatuksia lukea. Piste.

 

Ajatusten luvun tulevaisuus:

Seminaari aiheesta ajatusten luvun tulevaisuus, kaikille kiinnostuneille.
Ajatusten luku on vasta alkamasta, koska siitä tiedetään niin vähän. Niin vähän. Että oksat pois. Ajatusta voi lukea, kun ajattelee jotain, sitten se vähän niin kuin vilahtaa ohi. Sen voi lukea tai jättää huomioimatta. Kannattaa ajatella tulevaisuutta. Tulevaisuudessa on ajatus. Sillä selvä.


Nyt. 

KIRKKOHISTORIAA

Seminaari kirkkohistoriasta nykypäivään.

Luennoijat ovat: Minä ja Sinä.

 

Minä luennoin kirkkohistoriasta. Siellä oli raamattu. Se oli sievä. Kirkossa oli kastemalja. Se oli sievä. Kirkossa oli pappi ja seurakunta. Se oli sievä myös. Seurakunta oli sellainen mihin kuului väkeä ja kirkossa oli penkit väelle. Pappi puhui pöntössä. Missä pöntössä? Puhujan pöntössä. Kirkko oli iso ja se oli keskellä kylää. Kyllä keskellä kylää. Sinne vei kaikki tiet. Eivät vieneet kaikki tiet. No mihin ne vei? Roomaan. Oho meni väärin. Sunnuntaisin väki lähti kylistä kirkkoon. Niin lähti. Talvella mentiin reellä, kun oli lunta. Sen jälkeen mentiin autolla, kun autot keksittiin. Kirkko on vanha. Ja kylmä. Ennen kirkot olivat kylmiä koska niitä ei lämmitetty. Kirkon eteisessä oli häpeäpaikka. Niin oli häpeä paikka. Joku laitettiin siihen häpeämään jaloista kiinni ja vieressä oli vaivaisukko. Sille annettiin rahaa. Kirkko oli hyvä. Paikka. Nyt se on kiinni. Ei vaiskaan se on auki. Nyt kirkko on auki, nyt kirkossa voi käydä koska se ei ole kiinni. Menikö kapellimestari kirkkoon? Onko sulla ikävä kapellimestaria? On. Aika hyvä. Kapellimestari. Kirkossa voi käydä kuka vaan, vaikka kapellimestari. Jos käy. Pappi puhuu, mutta sitä ei kannata kuunnella, siinä harvemmin liikuttuu. Paitsi jos liikuttuu. Silloin kannattaa kuunnella. Niinkö se menee. En tiedä.

Puheleeko pappi perusasioita? Jos puhutaan symboleilla, uppoaako se kaikkiin aina? Symbolit ovat mielenkiintoisiako, kun niitä ei ymmärrä tai jotakin sellaista. Eihän se kirkko muuten olisi noin pitkään pystyssä pysynyt. Kyllähän siinä täytyy jotakin vetovoimaa olla. Mikä se on. Jos väki ei kuitenkaan tajua, että mitä se pappi puhuu. Mitä se pappi puhuu? Pappi puhuu omia kokemuksia ja sitten vertauskuvia. Niin tekee. Miksi se niin tekee? Pappi haluaisi, että ihmiset liikuttuvat. Onko niin? En tiedä.

Liikututko sinä, kun pappi puhuu. En kai. En ole kokeillut. En ainakaan ennen. Puheet ovat mielenkiintoisia joskus, jos papin kokemus on ollut mielenkiintoinen. Aika usein ei ole, mutta pappi kertoo sen niin tosissaan kuitenkin niin kyllä sen voi kuunnella, vaikkei liikuttuisikaan. Onko pappi tosissaan. Joku pappi ei ole se on huono pappi. Onko huono pappi? Hyvä pappi on tosissaan. Miksi sinä käyt kirkossa? Siellä on paljon hiljaista väkeä ympärillä. On rauhallista. Siitäkö se johtuu. Kyllä ja yhteislaulu on loistavaa. Joskus, useimmiten paitsi ei viime aikoina, kun siitä on tullut viihde-esitys. Ai millon? No lapsia raahataan kirkkoon laulamaan ja tanssimaan ja esiintymään ja sitten laitetaan seinille kuvia ja sellaista. Aika hyvä.

Miksi pappi puhuu kirkossa, siksi koska pappi haluaa jotakin. Ei sen papin tarvitsisi mitään sanoa, riittää että ihmiset menevät kirkkoon. Mutta kyllä siellä täytyy jotakin tapahtuakin, ei kukaan mene kirkkoon, jos siellä ei tapahdu mitään. Siksi on keksitty liturgiat. Se riittää, että ihminen menee kirkon ovesta sisään. Mutta jos siellä on viihdettä niin sitten se ihminen unohtaa, että menee kirkkoon. Se ei ole hyvä.

Papin pitää olla turvallinen ihminen, kirkko olisi vähän pelottava paikka, jos se olisi tyhjä. Siksi papin pitää olla paikalla. Eikö se muuta tee? Seurakunta on paska. Siis kirkon hallinto on paska. Niin on. Onko pappi paska? Pappi on töissä. Missä? Kirkossa.

Mihin ne kuolleet menee? Kuolleet laitetaan hautaan. Mihin hautaan? Kaivetaan kuoppa ja lasketaan arkuissa maan alle. Sitten pappi siunaa haudan ja sinne viedään kukkia. Sen pituinen se.


MULLAN ALLA

Eikös tällainen tv sarja ollut joskus? Oli. Ja meni. Mitä siellä mullan alla on? Kiviä. Ja soraa. Ei siellä sellaista ole, siellä on kuolleita jotka elävät. Kuolleet nousevat yöllä kummittelemaan haudoille, siksi sinne ei kannata mennä, kun on pimeää. meää. Ei ne kuolleet siellä mullan alla ole, ne on taivaassa. Missä? Kuolleet menevät taivaaseen, taivasten valtakuntaan. Mihin? Sinne. Jonnekin. Missä se on? Voihan se olla siellä mullan alla. Aika hyvä. Mitä Raamatussa sanotaan? Siellä sanotaan aika pitkästi tästä, mutta en nyt muista tarkasti, jos pitää lyhyesti kirjoittaa. Kirjoita pitkästi. En tiedä mikä se vanha testamentti on mutta se on Raamatun alussa. Onko se joku vanha aika jostakin. Sen jälkeen tulee uusi testamentti, jonka jotenkin tajuan. Siis Jeesus syntyikö uuden testamentin alussa. Ja sen pituinen se.

Onko Raamattu tylsä kirja. En tiedä. Se on esineenä ja asiana tärkeä. Thats it.


KIRJAILIJA

 

Tunsin kerran kirjailijan. Hän osti minulta taulun. Tai hän sai lahjaksi minulta taulun. Joku muu oli ostanut sen hänelle. Mikä se kirjailija oli. Kirjailija oli hyvä juttu. Ja nyt minä olen kirjailija ja tämä on helppoa ja tyhmää.

Kirjailija on hiljainen ihminen. Hän istuu vain kotona ja kirjoittaa. Hän ei ota kauheasti kontaktia toisiin ihmisiin koska se häiritsee hänen kirjailijan laatuaan. Tai hänen ajatteluaan. Hänen kirjallinen juonensa voi häiriintyä. Siksi kirjailijat ovat hiljaisia. Paitsi Jari Tervo. Onko Tervo kirjailija. Vai onko muut kirjailijat väärässä. Kari Hotaskainen on ilmeisesti ihan hyvä kirjailija. Olen lukenut hänestä artikkeleja. Niissä on kehuttu Hotaskaisen kirjoja. En ole lukenut niitä, koska luen vain harvoin. Harvoin luen ja silloinkin pääasiassa omaelämäkertoja, vaikka en tunne henkilöitä.

Hotaskainen kertoi, että oli kirjoittanut kirjan omakotitalosta. Ja kirja kertoi vain siitä. Mietin, että miten voi kirjoittaa kirjan vain sellaisesta asiasta. Hän on varmaan hyvä kirjailija, koska voi kertoa sellaisesta.

En jaksa lukea kirjoja, minusta ne ovat tylsiä. Olen ajatellut, että minussa on vikaa, ei kirjassa. Koska kirjoja kuitenkin kehutaan ja niistä julkisesti puhutaan.

Kerran tapasin yhden kirjailijan ravintolan terassilla. Keskustelin hänen kanssaan, koska minun mielestäni kirjailijat ovat kiinnostavia ihmisiä. Hän oli ylpeä kirjastaan ja siitä, että oli kirjoittanut sitä monta vuotta. Nyt se oli vihdoin julkaistu ja hän esitteli sitä. Minun mielestäni se oli tylsä. En uskaltanut sanoa sitä. Kyselin vain kirjailijalta, mitä hän oli ajatellut, kun oli kirjoittanut sitä. Kirjailija kertoi. Ei hän itsekään tiennyt. Tai sitten ei osannut kertoa. Kirja oli huono. Ihmettelen miksi sellaisia julkaistaan ja nähdään monen vuoden vaiva ja sitten sitä ei kukaan lue. Jos kirjailija ei tajua mitä kirjoittaa, miten lukijakaan jaksaisi lukea.

Ravintolassa tapasin yhden henkilön, joka sanoi, että on kirjailija. Hän esitteli suullisesti minulle oman runonsa. En tajunnut sitä.

Yksi kirjailija oli sellainen mieshenkilö, joka käytti mielenkiintoista päähinettä. Häntä kutsuttiin kirjailijaksi ja hänellä oli työpaikka läänintaiteilijana. Joten hän oli tärkeä ja arvostettu kirjailija.

Minä ajattelin, että kirjoitan mammuttiteoksen. Vähän niin kuin Jörn Donner. Hänetkin nyt yhtäkkiä muistin. Hänhän on merkittävä kirjailija. En ole lukenut yhtään hänen teostaan. Luen liian vähän kirjoja, koska ei ole aikaa ja ajattelen, etten uskalla aloittaa mitään, jos vaikka kirja on tylsä ja petyn. En ole uskaltanut lukea Donnerin teoksia, koska hän on liian kuuluisa ja jos en ymmärtäisikään niitä niin siinä tapauksessa minä olen tyhmä. En halua olla tyhmä ja Donner on älykäs. Arvostan vanhoja ihmisiä ja Donner on vanha. Vanhat ihmiset kyllä voivat olla tyhmiäkin, ei se ikä tee älykästä ja viisasta.

Donner on saanut Oskarin.

Presidenttikin on lukenut Jörn Donerin teoksia. Presidentti ymmärsi niitä ja hänen mielestään ne olivat mielenkiintoisia. Katsoin TVstä kun nämä kaksi henkilöä keskustelivat keskenään. Se oli mielenkiintoista katsottavaa.

Lehdissäkin on joskus kirjailijoiden tuotoksia, mutta ymmärrän kyllä, että ne eivät ole sama asia kuin kirja. Olen lukenut mielenkiinnolla kirjailijoiden lehtiin kirjoittamia juttuja, mutta mielestäni ne eivät ole olleet ollenkaan onnistuneita. Ne ovat olleet oikein epäonnistuneita. Kerran luin yhden kirjastotoimenjohtajan kolumnin ja se oli hävettävän huono. Miksi kirjailijat kirjoittavat julkisesti hävettävän huonoja tekstejä? Yhden kerran luin yhden kirjailijan kolumnin lehdestä joka oli kirjoittanut murteella. Se oli loistava.

Toimittajat kirjoittavat lyhyitä tekstejä. Miksi he eivät ole kirjailijoita? Mikä se kirjailija oikein on? Onko kirjailija sellainen, joka on julkaissut kirjan? Tarkoittaako se, että tajuaa juonellisen kokonaisuuden ja osaa tehdä siitä luettavan, että on kirjailija. Mitä sitten, jos kirjasta tuleekin tylsä?

Kirjailijoita on paljon. Onko se hyvä titteli olla kirjailija?

Kirjan rakentamisessa on monta palaa ja osaa, mitkä täytyy sovittaa yhteen. Kirjailijalle on mielenkiintoista, että kuinka nämä palat saa sovitettua keskenään niin että kirjasta saa kokonaisuuden.

Luin lehdestä jutun eräästä opettajasta, joka opetti kirjoittamista. Minusta hän oli hölmö. Mutta se johtui siitä, että toimittaja joka kirjoitti jutun, oli viisaampi kuin hän.

Minä mietin, että rupeaisinko opettamaan kirjoittamista, koska kurssinimikkeet olivat hölmöjä. Niissä luki esimerkiksi, että kirjoittajien ryhmä tai jotain muuta hölmöä. Miten minä opettaisin kirjoittamista, koska en itsekään osaa. Tarvitseeko osata, jos vain kirjoittelee.

Toimittajat kirjoittelevat lyhyitä tekstejä lehteen, miksi he eivät kirjoita kirjoja. Onko kirja liian pitkä. Kirjailijat kirjoittelevat novelleja, ne ovat lyhyitä, miksi toimittajat eivät kirjoita novelleja. Toimittajan ammatti on tärkeämpi ammatti kuin kirjailijan. Kirjailijan ammatti on turha.

On tärkeää, että lukee kirjoja. Kun lukee erilaisia kirjoja, oppii. Mitä niistä oppii? Näin sanotaan aina yleensä joka paikassa. Että lue kirjoja niin viisastut. Jos kirjat ovat tylsiä, niin mitä niistä sitten viisastuu?

Kun menen kirjastoon, suurin osa kirjoista on tylsiä. On kamalaa valita kirjoja ja kotona huomata, että kaikki olivat tylsiä. En löydä mielenkiintoisia kirjoja mitä jaksaisin lukea. Onko lukijan vika, jos ei lue kirjoja? Kirjat ovat tylsiä, niitä ei jaksa lukea.

Miksi kirjat ovat tylsiä?

Juoni ei ole vetävä ja se on tylsästi kirjoitettu. Kirjan alku on tylsä. Kirjailija kirjoittaa liian täydellisesti ja varmasti. Kirja on liian paljon muokattu ja mietitty. Kirjassa ei ole mietitty tunnetta vaan pelkästään juonta ja kirjoituksellista ulkoasua, miten teksti näyttää hyvältä.

Miten saada kirjallinen tuotos tehtyä. Siinä pitää olla näkyvä osio. Mikä se osio on. Osioon liittyy kannet ja sisältöön liittyvä ylimääräinen osa. Vaikkapa johdanto voi olla sellainen. Takakansi on myös näkyvä osio. Yleensä ilmeisesti kustantamon graafikko suunnittelee osiot. Luin kustantamon nettisivuilta, että kirjan valmistamiseen tarvitaan paljon väkeä. Että saa kirjan julkaistua, se täytyy ensin hyväksyttää kustantajalla. En tiedä mitä se tarkoittaa. Joku ilmeisesti lukee kirjan ensin ja päättää sitten onko kirja julkaisukelpoinen. Keskusteleekohan kustantaja kenenkään toisen kanssa vai päättääkö hän yksin siitä. Mitä jos kirja onkin hyvä ja kustantaja on pönttö ja hyvä kirja jää sen takia julkaisematta. Onko kirjat tylsiä ja huonoja sen vuoksi, että kustantajat ovat tyhmiä.

Osiot ovat tärkeitä kokonaisuuden kannalta. Hyvä kirja on jaettu osioihin. Esimerkiksi erilaisiin lukuihin tai osiin. Se on lukijan kannalta hyvä ratkaisu, koska jos koko teksti olisi pelkästään pitkä niin sitä ei varmaankaan kukaan jaksaisi lukea.

Teemat ovat hyviä. Teemoja on erilaisia, esimerkiksi käräjäoikeudessa asianajajat käyttävät teemoja. Ne kertovat lukijalle mistä on kyse. Lyhyessä ja ytimekkäässä muodossa. Jos lukija ei jaksa lukea koko tekstiä hän voi vain silmäillä teemoista, mistä on kyse.

Lisäyksiä tarvitaan, jos sisältö kirjassa on liian suppea. Lisäykset tarkentavat ja tiivistävät juonen sisältöä. Jos kirjailija ei ole kertonut tarvittavan tarkasti aiheesta hän voi jälkeenpäin tehdä tekstiinsä lisäyksiä ja niitä tarvitaan, että kirjasta saadaan tarpeeksi pitkä.

Ontologi kirjoittaa kirjan puhtaaksi.

Minä kirjoitin kirjan. Suunnittelin sen kannetkin valmiiksi. Minulla on valmiiksi mietitty kokonaisuus.

Kokonaisuus on kirjan kannalta hyvä ratkaisu, koska silloin kustantajan ei tarvitse miettiä, että kuinka kirjaa pitäisi muuttaa. Kustantaja ei ole kirjailija ja jos kustantaja päättää kokonaisuudesta niin silloinhan kaikki kirjat ovat kustantajan tekeleitä.

Kustantaja on tärkeä kokonaisuuden kannalta, jos kirjailija ei tiedä mitä olisi tehnyt. Ilmeisesti useimmat kirjoittajat eivät tiedä mitä tekisivät, koska kustantajan nettisivuilla luki, että sinne voi lähettää vain pelkkiä suunnitelmia. Mitähän se tarkoittaa? Onko pääasia se, että on suunnitelma. Mitä jos kirjoittaja ei osaa kirjoittaa, tekeekö kustantaja kirjan valmiiksi yhteistyössä kirjailijan kanssa. Mitä se kirjailija sitten oikein tekee.

Valmiita kirjoja ei ole, on vain suunnitelmia valmiista kirjoista. Kustantamoilla on suunnittelijat jotka suunnittelevat kirjoja.

Kirjoita koneista jotka painavat kirjoja. Koneissa on ilmeisesti paljon painomustetta ja ne ovat tietokoneohjattuja. Kirjat tehdään sarjatyönä ja useampi kappale painetaan kerralla. Sopimuksissa sovitaan yhteistyössä kirjailijan kanssa, kuinka monta kappaletta painetaan.

Kirjailija on nide ja hänen painoksestaan tehdään monta kopiota. Kopiot kootaan niteisiin ja sitten sanotaan, että niin ja niin monta nidettä.

Kirjailijalla ei ilmeisesti ole kovinkaan paljon sananvaltaa siihen, miten kirjaa tehdään. Niteitäkin voidaan ottaa vaikka kuinka paljon, jos kirjoittaja ei pidä huolta siitä määrästä. Päättääkö painosmäärästä kirjailija yhdessä kustantajan kanssa.

Huoli on iso, jos kirja ei myy. Kustantaja päättää, että kirjailijan on markkinoitava kirjoittamaansa kirjaa. Kirjoittaja ilmeisesti joutuu suostumaan haastatteluihin ja kirjakauppavierailuihin, että saa kirjaansa myytyä.

Markkinointi on tärkeä osa kirjaa. Kustantamot päättävät markkinoinnista ja kuinka kirjaa tulisi myydä. Voikohan kirjailija vaikuttaa tällaiseen asiaan.

Kirjakauppa myy tuotosta hyvällä hinnalla. Jääköhän siitä kirjailijalle mitään käteen. Meneekö kaikki rahat kustantajan taskuun. Kuka sen kirjan oikein teki?